следете ги нашите активности на mail

site map

Култура

Културни мостови 2018

Активности на Францускиот инстутут во Скопје | Јануари - февруари 2018

За Францускиот институт во Скопје, 2018 година ќе биде во знакот на одбележување на 25-годишнината од воспоставувањето на дипломатски односи помеѓу Франција и Македонија.
По тој повод, во текот на целата година ви предлагаме бројни активности, средби, претстави, концерти и дебати со уметници и интелектуалци од Франција и од Македонија, а сите тие во себе, како заедничка нишка, ќе ја носат иновативноста, кретивноста, меѓукултурниот дијалог и уметноста.
Ви посакуваме добредојде на нашите културни мостови во 2018!

Дебата на идеи
Петок 22 јануари 2018, 19:00 ч. | ТВ Телма 
Одбележување на Елисејскиот договор
Дебата на тема француско-германско пријателство помеѓу на Н.Е. г-дин Кристијан Тимоние, Амбасадор на Франција, и Н.Е. г-дин Томас Герберих, Амбасадор на Германија, на телевизија Телма

Филм за млади 
Вторник 30 јануари 2018, 20:00 ч. | Кинотека на Македонија 
Проекција за млади
„Тамара“ на Александар Кастањети (2016), со Елоиз Мартин и Силви Тести

Ноќ на идеите
Четврток 8 февруари 2018, 18:00 ч. | Машински факултет во Скопје

„Иновации и млади“
Предавање на г-дин Оливие Крузе, педагошки директор на Школата 42

Француски филм
Четврток 22 февруари 2018, 20:00 ч. | Кинотека на Македонија
Омаж во чест на Жан Рошфор
„Честа на офицерот“ од Пјер Шондерфер (1977) со Жак Перин, Клод Риш и Жан Рошфор
Пред проекцијата, за филмот ќе проговори г-дин Емануел Рембер, Директор на Францускиот институт во Скопје. 

Мода
Среда 28 февруари 2018, 18:30 ч. | Француски институт во Скопје
ИН витрини на Францускиот институт во Скопје 
Отворање на изложбата на модните креации на студентите од Технолошкиот факултет во Скопје, „Метаморфоза“, под менторство на Лидија Георгиева, дизајнерка и професорка на Катедрата на дизајн и инженеринг на облека и дизајн при Технолошкиот факултет во Скопје.

Музика
Понеделник 2 април 2018, 20:00 ч. | Македонска опера и балет

Одбележување на 25-тата годишнина од воспоставување дипломатски односи помеѓу Франција и Македонија
Концерт на Елена Голомеова, сопран, и на Жан-Филип Лафон, баритон, со Оркестарот на Македонската опера и балет

* * *

Часови по француски јазик за деца, основци, средношколци и возрасни, за сите нивоа и сите потреби!

ПРОЛЕТНА СЕСИЈА
Уписи: од 29 јануари до 9 февруари 2018

Часовите се одржуваат од 12 февруари до 13 април 2018.

* * *

Потврдете го вашето познавање на францускиот јазик со меѓународно призната диплома ДЕЛФ/ДАЛФ!
Уписи за февруарската испитна сесија за дипломите ДЕЛФ/ДАЛФ : од 15 до 26 јануари 2018.
Испитите ќе се одржат на:
A1 Junior / A1 Tout public - 19/02/2018
A2 Junior / A2 Tout public - 20/02/2018
B1 Junior / B1 Tout public - 21/02/2018
B2 Junior / B2 Tout public - 22/02/2018
C1 / C2 - 23/02/2018

* * *

Студирајте по особено ниски цени и добијте француска диплома!

* * *

Земете членска карта на медијатеката, станете привилегиран член на Францускиот институт во Скопје и искористете ги бројните поволности!