следете ги нашите активности на mail

site map

Култура

КУЛТУРНИ МОСТОВИ
Април - Мај 2019

Во април и мај, танцот, книжевноста и филмот се во фокус на програмата на Францускиот институт во Скопје!

АПРИЛ

ТАНЦ-ФЕСТ 
Сабота 6 април 2019, 11 часот | Културен центар „Интертарт“
Мастер клас и работилница со Дидие Дешан, кореограф и режисер на Театарот Шајот
Дидие Дешан ќе одржи работилница за млади танчери во Културниот центар „Интертарт“ во рамките на неговиот кус престој во Северна Македонија.
Дознајте повеќе на линкот.

ФИЛМ
Петок 12 април 2019, 18 часот | Кинотека на Северна Македонија
Француски кино-клуб "Жил и Жим" на Франсоа Труф (1962), со Жан Моро, Оскар Вернер и Анри Сер
Дознајте повеќе на линкот.

Среда, 17 април 2019, 20 часот | Кино „Милениум“
Официјално отворање на Скопскиот филмски фестивал
Уште од своите почетоци, секоја година Скопскиот филмски фестивал, во програмата предвидува прикажување на неколку француски филмови.
Француските филмови во рамките на главната програма на оваа голема годишна средба со европскиот филм се:
„Оние кои работат“ на Антоан Рисбах (2018), со Оливие Гурме и Адел Боште
„Последното лудило на Клер Дарлинг“ на Жили Бертичели (2018), со Катрин Денев и Кјара Мастројани
„Диви“ од Камиј Видал-Наке (2018), со Феликс Марити и Никола Дибла
„Твој е светот“ од Ромен Гаврас (2017), со Карим Леклу, Изабел Аџани и Венсан Касел
„Климакс“ од Гаспар Ное (2018), со Софија Бутела и Ромен Гијермик
Распоредот на проекциите дополнително ќе биде објавен.
Дознајте повеќе на линкот.

МАЈ

ФИЛОЗОФИЈА И ФИЛМ
Петок 3 мај 2019, 16 часот | Француски институт во Скопје
Работилница за наставници со Јоана Хоукен
„Филозофијата за деца преку филм“
Во соработка со Здружението на филозофите и Филозофскиот филмски фестивал.
Дознајте повеќе на линкот.

КУЛТУРНА СОРАБОТКА
Од 8 до 15 мај 2019
Престој на г-ѓа Рафаела Зијаде, конзерватор во Пети Пале во Париз и специјалист за византиска цивилизација
Работилница и размени со македонските колеги на тема конзервација на икони.
Дознајте повеќе на линкот.

НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПО ПОВОД СТОГОДИШНИНАТА ОД ВЕРСАЈСКИОТ ДОГОВОР
Четврток 16 мај 2019, 10 часот | Градска и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“
Научна конференција по повод стогодишнината од Версајскиот договор
„Прашањето за границите во мировните договори, размена на гледишта помеѓу историчарите и правниците“
Дознајте повеќе на линкот

КНИЖЕВНА СРЕДБА
Вторник 28 мај 2019, 19 часот | Јавна соба
Промоција на преводот на македонски јазик на пријателската биографија на Жан-Клод Пирот од Емануел Рембер
„Во Лотарингија“
Емануел Рембер, дипломат, советник за култура и соработка во Амбасадата на Франција и директор на Францускиот институт во Скопје, престојот во секоја земја го завршува со пишување книга. Во соработка со Магор и Јавна соба.
Дознајте повеќе на линкот.

ЛИКОВНА УМЕТНОСТ 
Петок 31 мај 2019, 20 часот | Јавна соба
Отворање на изложбата „Скопје-Ле Авр. Повратен билет”
Изложбата е плод на една интересна размена помеѓу француски и македонски уметници.
Дознајте повеќе на линкот.

* * *

МЕДИЈАТЕКА
Во текот на целата година, медијатеката ви предлага тематски анимации за млади, отворени за публиката.

Земете членска картичка и пристапете до бројните понуди на медијатеката на Францускиот институт. Сите членови добиваат бесплатно членство на онлајн медијатеката Culturethèque, којашто е особено богата со дигитални ресурси од најразновидни области !

Новитетите за пролет/лето пристигнаа и веќе се на ваше располагање.

* * *

ЧАСОВИ ПО ФРАНЦУСКИ ЈАЗИК
Повеќе од 1 000 уписи годишно, повеќе од 3 500 одржани часови годишно, 600 ученици и 20 години квалитет и искуство во организирање часови по француски јазик за деца, основци, средношколци и возрасни, за сите нивоа и потреби!

Летна сесија 2019
Уписи: 1-ви до 12 април 2019, во Францускиот институт во Скопје.
Наставата се одвива од 15 април до 17 јуни 2019.
Повеќе информации на линкот.

* * *

МЕЃУНАРОДНИ ИСПИТИ И ДИПЛОМИ
Полагајте за меѓународно призната диплома DELF/DALF којашто го потврдува вашето ниво на познавање на францускиот јазик!

Испитна сесија - мај 2019
Уписи: од 15 до 25 април.
Дати на испити:
A1 Junior / A1 Tout public - 27/05/2019
A2 Junior / A2 Tout public - 28/05/2019
B1 Junior / B1 Tout public - 29/05/2019
B2 Junior / B2 Tout public - 30/05/2019
C1 / C2 - 31/05/2019
Повеќе информации на линкот.

* * *

СТУДИИ ВО ФРАНЦИЈА
Студирајте по пристапни цени и стекнете се со француска диплома !

Конкурсот за стипендии на француската влада за студии во Франција 2019/2020 е отворен.
Краен рок за пријавување :  10 мај 2019