следете ги нашите активности на mail

site map

Култура

Програма на активности на Францускиот институт во Скопје

Културни патеки - есен 2017 

Францускиот институт во Скопје нуди богата и интензивна есенска програма, отворена кон новите форми на изразување, креативност и меѓукултурен дијалог.

УМЕТНИЧКИ СРЕДБИ

Филм
БИТОЛА
Четврток 14 септември 2017, 20 ч. | Центар за култура во Битола
Отворање FFFMK во Битола: „Не е нејзин тип“ (2013) на Лука Белво со Емили Декен и Лоик Корбери
ТЕТОВО
Среда 20 септември 2017, 20 ч. | Здружение „Лоја“ во Тетово
Отворање на FFFMK во Тетово: „Семејството Белие“ (2014) на Ерик Лартиго со Луан Емера, Карин Виар
ГЕВГЕЛИЈА
Петок 29 септември, 2017, 20 ч. | Народен театар Гевгелија
Отворање на FFFMK во Гевгелија: „Убавка и Себастијен“ (2013) на Никола Верние со Феликс Босие и Чеки Карјо
ШТИП
Петок 20 октомври 2017, 20 ч. | Мултимедијален простор на радио Канал 77 во Штип
Отворање FFFMK во Штип: „Каприс“ (2014) на Емануел Муре со Виржини Ефира и Анаис Демустие
СТРУМИЦА
Петок 27 октомври 2017, 20 ч. | Дом на културата во Струмица
Отворање FFFMK во Струмица:  „Маестро“ (2013) на Леа Фразер со Пио Мармаи и Мајкл Лонсдејл
ОХРИД
Среда 1 ноември, 2017, 20 ч. | Филмска академија во Охрид
Отворање FFFMK во Охрид: „Човекот којшто многу го сакавме“ (2014) на Андре Тешине со Гијом Кане и Катрин Денев
КУМАНОВО
Петок 3 ноември 2017, 20 ч. | Кино „Козјак“ во Куманово
Отворање FFF.MK во Куманово: „Жапелу“ (2012) на Кристијан Диге со Гијом Кане и Марина Хандс 

СКОПЈЕ

Прозорец кон францускиот филм на фестивалот Синедејс
Вторник 14 ноември 2017, 20 ч. | Кино Милениум

20 часот: Проекција на "Двоен љубовник" (2017) на Франсоа Озон
Среда 15 ноември 2017, 20 ч. | Кино Милениум
22 часот: Проекција на "Годар" (2017) на Мишел Азанависиус

Современа уметност
Петок 13 октомври 2017, 19ч.|  ЕУ инфо центар
Предавање на Вероник Субен, директорка на Регионалниот фонд за современа уметност Нормандија (FRAC) и експерт по уметност и дизајн
„Современата уметност преку изложбите на Регионалниот фонд за современа уметност на Нормандија“

Крај на месец ноември 2017, 19 ч. | Музејот на современа уметност во Скопје
"Миграции"
Со учество на француско-албанскиот уметник Анри Сала во рамките на групна изложба организирана од Музејот на современа уметност во Скопје

Книжевна вечер
Понеделник 20 ноември 2017, 12 ч.| Француски институт во Скопје
Книжевна средба со францускиот автор Давид Фоенкинос и промоција на преводот на неговиот роман „Деликатност“, во издание на „ИЛИ-ИЛИ“

Кино-клуб
Четврток 30 ноември 2017, 20 ч. | Кинотека на Македонија
"Новиот" на Руди Розенберг (2015), со Рафаел Гренасја и Џошуа Рака
Четврток 14 декември 2017, 20 ч. | Кинотека на Македонија
"Ноктурама" од Бертран Бонело (2016), со Финеган Олдфилд и Венсан Ротје

НАУКА И ИДЕИ

Европска интеграција
Понеделник 9 октомври 2017 година, 19 ч. | ЕУ инфо центар
"Иднината на европската интеграција"
Со учество Тјери Шопен, Директор на студии при Фондацијата Робер Шуман.

Источен фронт
Петок 9 ноември 2017, 10 ч. | Хотел „Епинал“ во Битола
Научен ден посветен на Источниот фронт
Со поддршка на Регионот Нормандија

Научно истражување
Петок 8 декември 2017, 11 ч. | Македонска академија на науките и уметностите
Научен ден и презентација на проекти во рамките на програмата Хоризонт 2020

ПАТОКАЗИ: МЛАДИ И СТУДЕНТИ

Јазик и книжевност
Понеделник 25 септември 2017, 19:00 ч. | Француски институт во Скопје
Книжевна промоција
Објавувањето на монографијата "Францускиот јазик во Република Македонија низ образовните и културните активности" од Ирина Бабамова и Снежана Петрова, професорки на Филолошкиот факултет во Скопје, ќе биде проследено со промоција на ова дело.

Вторник 26 септември 2017, 12 ч. | Трговски центар Рамстор
Европски ден на јазиците
Повелете на одбележувањето на Европскиот ден на јазиците во трговскиот центар Рамстор, кадешто ќе бидат изложени книги од Францускиот институт, Институтот Данте Алигиери, Британскиот совет и Делегацијата на Европската унија. 

Студии во Франција
Четврток 26 октомври 2017, 12 ч. | Национална и универзитетска библиотека "Свети Климент Охридски"
Саем за студии во Франција

Млади и иновации
Четврток 24 ноември 2017, 12 ч. | Електротехнички факултет во Скопје
Семинар на тема "Иновативни млади"
Во соработка со Факултет за информатички технолигии, Електротехнички факултет и Технолошки факултет.

* * *

Часови по француски јазик за деца, основци, средношколци и возрасни, за сите нивоа и сите потреби!

ЗИМСКА СЕСИЈА
Уписи: од 6 до 17 ноември 2017

Часовите се одржуваат од 20 ноември 2017 до 26 јануари 2018.

* * *

Потврдете го вашето познавање на францускиот јазик со меѓународно призната диплома ДЕЛФ/ДАЛФ!
Уписи за октомвриската испитна сесија за дипломите ДЕЛФ/ДАЛФ : од 18 до 29 септември 2017.
Испитите ќе се одржат на:
A1 Junior / A1 Tout public - 25/10/2017
A2 Junior / A2 Tout public - 26/10/2017
B1 Junior / B1 Tout public - 27/10/2017
B2 Junior / B2 Tout public - 30/10/2017
C1 / C2 - 31/10/2017

* * *

Студирајте по особено ниски цени и добијте француска диплома!

* * *

Земете членска карта на медијатеката, станете привилегиран член на Францускиот институт во Скопје и искористете ги бројните поволности!